Przed Świętami Bożego Narodzenia w Opocznie odbyło się VI Spotkanie Wigilijne, podczas którego goście mogli skosztować potraw wigilijnych przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Podstole.
Panie zaprezentowały tradycyjne potrawy wigilijne, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
Na stole królowały: kapusta po żydowsku, kapusta z grochem, makiełki, naleśniki z pieczarką, pasztet z selera, pierogi, pstrąg faszerowany, ryba po grecku, ryba smażona oraz śledź pod pierzynką, w oleju i w żurawinie.
Spotkanie rozpoczęło się od przeglądu tradycyjnych stołów wigilijnych i połączone było z degustacją potraw i kiermaszem świątecznym. Podczas spotkania odbyła się również konferencja rolnicza na temat polskiej żywności, w której uczestniczył Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie mogło zabraknąć kolęd i pastorałek w wykonaniu uczniów lokalnych szkół oraz jasełek.
Dziękujemy za wspaniałą promocję naszej gminy w regionie!