Drukuj
Czarnuszka, nazywana także czarnym kminkiem

Czarnuszka, nazywana także czarnym kminkiem, to niepozorna roślina, której ziarenka zawierają prawdziwe bogactwo leczniczych związków. Pochodzi z Iraku i Turcji, ale rozprzestrzeniła się i jako gatunek introdukowany rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana w wielu krajach – również w Polsce.

Olej z czarnuszki warto włączyć do codziennej diety ze względu na bogactwo składników odżywczych, które budują odporność, zapobiegają przeziębieniom i działają leczniczo.

W 85 % olej z czarnuszki składa się z kwasów tłuszczowych, zawiera w sobie także m.in. białka, węglowodany, witaminy: A, E, F, B1, B3, B6, biotynę oraz wiele cennych minerałów tj. : cynk, selen, wapń, magnez, żelazo, potas i sód. Olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się jako środek przeciwalergiczny – odpowiada za to tymochinon, czyli substancja która blokuje wytwarzanie histaminy. Dzięki właściwościom zmiękczającym i odżywiającym skórę może być stosowany w leczeniu AZS (atopowego zapalenia skóry). Olej z czarnuszki pomaga również w leczeniu depresji, koi nerwy i poprawia samopoczucie. Badania laboratoryjne pokazują, że olej ten może dezaktywować lub niszczyć niektóre rodzaje komórek nowotworowych! Dodatkowo działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybicznie, wspomaga walkę z astmą i eliminuje pasożyty.

Kupując olej z czarnuszki należy zwrócić uwagę na to, by był świeży, tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony; by nie stracił swoich właściwości należy go przechowywać w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce.

Uwaga: olej z czarnuszki może powodować obniżenie ciśnienia krwi, dlatego nie powinien być stosowany przez osoby zmagające się z niedociśnieniem tętniczym. Ponieważ ma działanie hamujące skurcze, nie zaleca się go także kobietom w ciąży.

Pamiętaj! Powyższy tekst ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.