gallery1

To była prawdziwa uczta dla ducha i dla ciała, w minioną niedzielę 20 września odbyły się Dożynki Wojewódzkie. W tym roku gospodarzem wydarzenia było miasto Uniejów. Swoją reprezentację podczas regionalnego święta plonów miał również powiat bełchatowski, który na swoim stoisku pokazał lokalną kreatywność kulinarną. Wszystko za sprawą potraw, które przygotowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy: Drużbice, Rusiec i Szczerców. Sześć wyjątkowych dań rywalizowało o tytuł tej najlepszej i nagrodę finansową dla autorów.

Panie z KGW Stefanów zaserwowały zupę gulaszową z żelaznymi kluskami, a gospodynie ze Zwierzyńca podały bigos na białej kapuście. KGW Załuże(gmina Szczerców) upiekło tort czekoladowy z niespodzianką i ugotowało barszcz z rosołu i naturalnego zakwasu z buraków. Do niego były pierogi z mięsem i grzybami oraz krokiety z grzybami i kapustą Z kolei KGW Dąbrowianki (Dąbrowa Rusiecka, gmina Rusiec) upiekły pasztet z cukinii i mielonego mięsa („Dąbrowski przysmak”) oraz miodownik z polewą orzechowo-czekoladową, przekładany masą krówkową i kremem(„Rusiecka rozkosz”). Przepyszne ciasto Dąbrowianek ma teraz szansę na karierę w Łódzkiem jako laureat drugiego miejsca w konkursie kulinarnym.

Święto plonów w Uniejowie było wyrazem podziękowania dla wszystkich rolników za ich całoroczny trud pracy. Mszę polową u stóp Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich odprawił ordynariusz Diecezji Włocławskiej ks. bp Wiesław Alojzy Mering. Po nabożeństwie uroczysty korowód przemieścił się na teren przy termach, gdzie odbyły się dożynkowe obrzędy: przekazanie chleba od starostów dożynkowych na ręce Marszałka WŁ Grzegorza Schreibera, prezentacja i wybór najpiękniejszego wieńca.

Gwiazdą wieczoru na estradzie w Uniejowie była Maryla Rodowicz.

Dziękujemy KGW Stefanów i KGW Zwierzyniec za wspaniałą reprezentację Gminy Drużbice podczas niedzielnego Święta Plonów w Uniejowie.

Zdj.: Powiat bełchatowski