b_230_0_16777215_00_images_dla_mieszkancow_aktualnosci_20200724_warsztaty_logo.jpg

W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019, w ramach Działań Towarzyszących, w dniach 16 czerwca 2020r. i 15 lipca 2020r. w świetlicy wiejskiej w Drużbicach odbyły się warsztaty z udziałem mieszkańców gminy Drużbice. Zajęcia poprowadziła, wykwalifikowana w tej dziedzinie, dietetyczka.

Pierwsze warsztaty dotyczyły właściwego odżywania. Na zajęciach uczestnicy dowiedzieli się, w jaki sposób można przygotować zdrowy i dietetyczny posiłek. Przedstawione zostały zasady zdrowego odżywiania oraz walory odżywcze wybranych potraw.

Tematyka drugich warsztatów obejmowała zagadnienia związane z prawidłowym czytaniem etykiet na produktach żywnościowych. Uczestnicy dowiedzieli się, gdzie szukać i w jaki sposób czytać skład produktów oraz zapoznali się z tabelą wartości energetycznych. Zainteresowani poznali jakość składników zawartch między innymi w zimnych i ciepłych napojach, przyprawach, słodkich batonach, kaszy, płatkach kukurydzianych, różnych rodzajach chleba. Na warsztatach dietetyczka zwróciła uwagę uczestników na ilości procentowe tłuszczu i jego wpływu na wchłanianie przez organizm witamin oraz składników mineralnych. Podkreśliła również, jak wiele cukrów zawierają wysokoprzetworzone produkty spożywcze i dania gotowe. Wskazywała na szkodliwość spożywania takich produktów, ich negatywny wpływ na organizm człowieka. Zachęcała uczestników do uważnego analizowania składu produktów żywnościowych i wybierania tych, które zapewnią naszym organizmom najlepszej jakości składniki odżywcze.