gallery1

Jak planować przygotowanie potraw, by nie marnować żywności? Na co zwracać uwagę czytając etykiety i nie dać się złapać na chwyty reklamowe? Dlaczego cukier nie zawsze krzepi, a nadmiar soli szkodzi? Na te i wiele innych pytań odpowiadały dietetyczki z Banku Żywności w Łodzi, które przeprowadziły dla mieszkańców Gminy Drużbice warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania. Panie podpowiedziały także jak dobierać produkty, by skutecznie walczyć z najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi np. cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą, czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Na zakończenie każdy mógł skorzystać z  indywidualnej porady w zakresie stanu zdrowia i zaleceń żywieniowych. Dla uczestników warsztatów przygotowano także broszury z przepisami na smaczne, tanie i szybkie potrawy.

Warsztaty zorganizowano w ramach Działań Towarzyszących PO PŻ 2014 – 2020 Podprogram 2018.