Warsztaty dietetyczne

26 kwietnia w Świetlicy Wiejskiej w Drużbicach odbyły się bezpłatne warsztaty dietetyczne, które skierowane były dla wszystkich korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ 2014 – 2020.

Zajęcia prowadziła doświadczona dietetyczka i przedstawicielka Banku Żywności w Łodzi Pani Katarzyna Siuda, która udzieliła wielu cennych porad żywieniowo – dietetycznych. Uczestnicy usłyszeli co kupować, aby jeść zdrowo i uniknąć m.in. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy nawet nowotworów. Jakie produkty są wartościowe dla naszego organizmu, a których lepiej unikać. Podczas spotkania toczyły się również żywe rozmowy na temat nadwagi i gubienia zbędnych kilogramów Uczestnicy na pewno wyniosą z warsztatów wiele przydatnej wiedzy i zastosują ją w swoich domach.

Przypomnijmy, że w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016, beneficjenci spełniający kryteria dochodowe oraz te wynikające z ustawy o pomocy społecznej,otrzymują paczki żywnościowe, w których znajdują się takie produkty jak: makaron, ryż, herbatniki, mleko, cukier, olej, powidła, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, gulasz, fasola biała, filet z makreli, szynka drobiowa oraz ser.