gallery1

Dziennik Łódzki, pod patronatem Marszałka Województwa Łódzkiego, zabrał swoich czytelników w „Kulinarne podróże po Łódzkiem” – za sprawą książki wydanej pod koniec marca br., zawierającej przepisy na tradycyjne potrawy, jakimi podzieliły się panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego.

Wśród przedstawionych w „Kulinarnych podróżach…” powiatów i gmin znalazła się także Gmina Drużbice, gdzie zaprezentowały się cztery Koła Gospodyń Wiejskich – Drużbice, Chynów, Podstoła oraz Rawicz.

Panie podzieliły się przepisami na karczek drużbicki, wielkanocną zupę chrzanową, sałatkę na wielkanocne śniadanie, sernik świąteczny z pianką i wiórkami, sałatkę z kurczakiem i naleśnikami, pasztet z królika, wiosenną wątróbkę ukryta w schabie, kurczaczki wielkanocne z Rawicza.... a także wielkanocne babki pod różną postacią.

Jest to niemałe wyróżnienie z uwagi na fakt, że na terenie województwa łódzkiego działa blisko 600 KGW, zrzeszając ponad 15 tysięcy pań. To właśnie te kobiety są liderkami lokalnych społeczności, dbając o dorobek swoich matek i babć, stojąc na straży dawnych tradycji i przekazując je młodzieży.

A jaka jest ta nasza tradycyjna kuchnia? Przede wszystkim zdrowa i robiona ze swojskich i ekologicznych produktów.

Wszystkich zainteresowanych kupnem książki prosimy o kontakt z redakcją Dziennika Łódzkiego pod numerem tel. 797 600 741